1. Εισαγωγή: πώς μπορούμε να ορίσουμε το Ολοκαύτωμα;
Η πορεία του εβραϊσμού μέσα στους αιώνες και η κυριαρχία του αντισημιτισμού προς αυτόν.
Η γέννηση και η άνοδος του ναζισμού με το πρόσταγμα της εξόντωσης των Εβραίων.
[Τρίτη, 04-5-2021, 7 μ.μ.]
2. Το γεγονός – Α:
Η ευγονική θεωρία και η Νύχτα των Κρυστάλλων. Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και η δημιουργία των Γκέτο. Η διάσκεψη της Βάνζεε και η εκβιομηχάνιση του θανάτου. Το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας.
[Πέμπτη, 6-5-2021, 7 μ.μ.]
3. Το γεγονός – Β:
Το πλέγμα των στρατοπέδων του Άουσβιτς και το Εργαστήριο Πειραμάτων του Γιόζεφ Μένγκελε. Η Τρεμπλίνκα και τα άλλα στρατόπεδα. Η Εξόντωση των Εβραίων της Ανατολικής Ευρώπης. Η εξόντωση των Τσιγγάνων. Το τέλος του γερμανικού ναζισμού και οι δίκες του Ολοκαυτώματος.
[Τρίτη, 11-5-2021, 7 μ.μ.]
4. Η χαίνουσα μνήμη και η ιστορικοποίηση του γεγονότος: Η θέση του Αντόρνο και η «παραδειγματική μνήμη» του Τσβετάν Τοντόροφ. Η «Κοινοτοπία του Κακού» της Χάνα Άρεντ και η συζήτηση που προκάλεσε. Οι προφορικές μαρτυρίες των επιζώντων και τα ντοκιμαντέρ του Αλέν Ρενέ και του Κλοντ Λανζμάν.
[Πέμπτη, 13-5-2021, 7 μ.μ.]
5. «Το κοφτό σιγανό παράγγελμα Wstawać»:
Οι καταστατικές μαρτυρίες της Άννας Φρανκ και του Πρίμο Λέβι
[Τρίτη, 18-5-2021, 7 μ.μ.]
6. Οι μεταφορές του Ολοκαυτώματος στην παγκόσμια και την νεοελληνική λογοτεχνία:
Από την «Εβραία» του Μπρεχτ μέχρι την «Φούγκα Θανάτου» του Πολ Τσελάν και τον «Άνθρωπο χωρίς πεπρωμένο» του Ίμρε Κέρτες. Από τον Γιώργο Ιωάννου και τον Νίκο Κοκάντζη μέχρι τις σύγχρονες αναπαραστάσεις του Άλλου Εν Διωγμώ.
[Πέμπτη, 20-5-2021, 7 μ.μ.]
7. Το Ολοκαύτωμα στον Κινηματογράφο: Από τον Στήβεν Σπίλμπεργκ μέχρι τον Ρομπέρτο Μπενίνι, από την Λιλιάνα Καβάνι μέχρι τον Λάζλο Νέμες.
[Τρίτη, 25-5-2021, 7 μ.μ.]
8. Αντί επιλόγου: το Ολοκαύτωμα ως διαρκώς επερχόμενο γεγονός.
[Πέμπτη, 27-5-2021, 7 μ.μ.]