You are currently viewing ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΙΣΟΤΗΤΑ, ΑΔΕΛΦΟΣΥΝΗ ή ΘΑΝΑΤΟΣ | ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ | Θανάσης Τριαρίδης | ΟΚΤΩ (8) ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ LIVE ONLINE

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΙΣΟΤΗΤΑ, ΑΔΕΛΦΟΣΥΝΗ ή ΘΑΝΑΤΟΣ | ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ | Θανάσης Τριαρίδης | ΟΚΤΩ (8) ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ LIVE ONLINE

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΙΣΟΤΗΤΑ, ΑΔΕΛΦΟΣΥΝΗ ή ΘΑΝΑΤΟΣ | ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Θανάσης Τριαρίδης

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Η επιθυμία «να αλλάξουν οι καιροί, εδώ και τώρα» είναι ένα από τα ευγενέστερα ηθικά αιτήματα μέσα στην διαχρονία του δυτικού πολιτισμού – και η απουσία αυτού του αιτήματος θα σήμαινε την απόλυτη διαστροφή της ανθρώπινης ουσίας. Η βίαιη πολιτική επανάσταση φαντάζει η αυτονόητη πολιτική έκφραση ετούτου του αιτήματος – και για αυτό είναι μια από τις πιο γοητευτικές λέξεις στην ανθρώπινη ιστορία.

Δυστυχώς η πολιτική επανάσταση οφείλει να μην αρκεστεί στην κτηνωδία της κατάστασης που επιχειρεί να ανατρέψει αλλά και να αντιπροτείνει κάτι βιωσιμότερο, ανθρωπινότερο και ηθικότερο από την ζοφερή και απάνθρωπη πραγματικότητα που την προκαλεί. Και εκεί οι πολιτικές επαναστάσεις της ιστορίας καταρρέουν στην ίδια την ηθική βάση του – καθώς αποτυχαίνουν να είναι ηθικότερες και ανθρωπινότερες από τον κτηνώδη κόσμο που ανατρέπουν. Μήπως τελικά η χρήση της πολιτικής βίας ακυρώνει την ηθική βάση κάθε πολιτικής επανάστασης; (άποψη του εισηγητή των σεμιναρίων).

Σε αυτόν τον κύκλο σεμιναρίων, ο συγγραφέας Θανάσης Τριαρίδης περιδιαβαίνει τους αιώνες της Δύσης, περνώντας μέσα από την ματωμένη Ιστορία, από βιβλία και έργα τέχνης, μέσα από λογής θεωρίες και συλλογικά όνειρα, μέσα από σπαρακτικούς βίους ανθρώπων που έγιναν παρανάλωμα και αναζητά τις σημαντικότερες πολιτικές επαναστάσεις (έτσι όπως τις ορίζει ο ίδιος) προσπαθώντας να τις κατανοήσει μέσα από ένα σταθερό δίπολο: το αίτημα της ουτοπίας και την τραγωδία της πράξης.

50€

Έκπτωση συνολικής αγοράς και των 8 σεμιναρίων: 50€

Οκτώ (8) Διαδικτυακά Σεμινάρια

με διαδραστική συμμετοχή σε συζήτηση 08 * 10 * 15 * 17 * 22 * 24 * 29 * 31 Μαρτίου 2022

Για να παρακολουθήσετε
τα Σεμινάρια Εδώ...

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜA

1. α. Μια εισαγωγή: Τι ορίζουμε ως «στάση», ως «εξέγερση» και ως «πολιτική επανάσταση»; Ποια είναι η διαφορά της πολιτικής επανάστασης από το πολιτικό πραξικόπημα;
β. Πολιτικές εξεγέρσεις στην αρχαιότητα και στον πρώιμο Μεσαίωνα: Οι εξεγέρσεις των δούλων. Εν τέλει ποιος (ή ποιοι) ήταν ο Σπάρτακος; Τι συνέβη στην «Στάση του Νίκα»;
[Τρίτη, 08-3-2022, 7.00 μ.μ.]

2. Ο χιλιαστικός Μεσαίωνας ο Αδελφός Ντολτσίνο, ο Γιαν Χους, οι Τσιόμπι, ο Σαβοναρόλα.
Ο τρομερός 16ος αιώνας: Από την Εξέγερση των Χωρικών μέχρι τους Αναβαπτιστές του Μίνστερ.
[Πέμπτη, 10-3-2022, 7.00 μ.μ.]

3. Liberté, Égalité, Fraternité ou la mort Α
Η μεγάλη Γαλλική Επανάσταση του 1789: Η μεγάλη ουτοπία του Διαφωτισμού.
[Τρίτη, 15-3-2022, 7.00 μ.μ.]

4. Liberté, Égalité, Fraternité ou la mort Β
Η μεγάλη Γαλλική Επανάσταση του 1789. Η μεγάλη τραγωδία της Αρετής.[Πέμπτη, 17-3-2022, 7.00 μ.μ.]

5. «Το φάντασμα πάνω από την Ευρώπη…» Ο 19ος αιώνας – Α
Ο επαναστατικός πυρετός και η Κομμούνα: Παρίσι, 1830 – 1848 – 1871.
Οι πολιτικές θεωρίες της Επανάστασης:
Ο μαρξισμός, ο κομμουνισμός και ο αναρχισμός.
[Τρίτη, 22-3-2022, 7.00 μ.μ.]

6. «Το φάντασμα πάνω από την Ευρώπη…» Ο 19ος αιώνας – Β
Η άβυσσος της επαναστατικής πράξης:
Από τον Γράκχο Μπαμπέφ μέχρι τον Σεργκέι Νετσάγεφ.
Από τον Ενζολορά του Ουγκώ μέχρι τον Βερχοβένσι του Ντοστογιέφσκι.
[Πέμπτη, 24-3-2022, 7.00 μ.μ.]

7. Η απελπισία του πραγματωμένου κομμουνισμού:
H Ρωσική Επανάσταση και το Πραξικόπημα των Μπολσεβίκων.
Κομμουνιστικές εκδοχές και ανθρώπινες εκατόμβες (ΕΣΣΔ, Κίνα, Καμπότζη)
[Τρίτη, 29-3-2022, 7.00 μ.μ.]

8. «Ακούστε τώρα την ιστορία του Κεμάλ που βάλθηκε να αλλάξει τον κόσμο…»
Η επαναστατική μυθολογία του 20ου αιώνα και τα σύμβολά της. Από τον Μάχνο ως τον Ντουρούτι, από τον Γκάντι ως τον Γκεβάρα.
Τα κινήματα της αμφισβήτησης, ο Γαλλικός Μάης, η αντικουλτούρα.
[Πέμπτη, 31-3-2022, 7.00 μ.μ.]

Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 6937252007 | 6944516921 | 2108000009
email: angelikitriaridou@gmail.com, polispolychoros@gmail.com, politismos.polis@gmail.com

Για τα σεμινάρια δεν απαιτείται προεγγραφή. Γίνεται αυτόματη αγορά του συνόλου τους…

Η αγορά μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή (επιλέξτε ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ…), εφόσον ολοκληρωθεί. Για να πραγματοποιηθεί η αγορά είναι απαραίτητη η συμπλήρωση μιας καρτέλας συμμετέχοντα. Η καρτέλα αυτή θα συμπληρωθεί μόνο μια φορά (με έναν κωδικό που θα μπορείτε να τον θυμάστε) και πλέον θα λειτουργεί για όλα τα μαθήματα που θα παρακολουθήσετε στα ~μελένια λεμόνια~.

Όταν έρχεται η ώρα του κάθε σεμιναρίου, μέσω του παραπάνω link, θα συνδέεστε απευθείας (μέσω του κωδικού σας), μέσα στην διαδικτυακή πλατφόρμα του Zoom, όπου θα γίνεται το σεμινάριο.

Επίσης μέσω του ίδιου link και μέσω του ίδιου κωδικού, θα μπορείτε να παρακολουθήσετε, ανά πάσα στιγμή, οποιοδήποτε σεμινάριο του κύκλου μαγνητοσκοπημένο.

Διαθέσιμα επίσης...

Εισηγητής Σεμιναρίων

Θανάσης Τριαρίδης

Ο Θανάσης Τριαρίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1970. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και έχει εργαστεί ως κειμενογράφος, επιφυλλιδογράφος, αρθρογράφος, δικηγόρος, επιμελητής εκδόσεων, σεναριογράφος ντοκιμαντέρ, διοργανωτής σεμιναρίων κ.ά. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με διάφορες εκφάνσεις του δυτικού πολιτισμού: την κλασική και μετακλασική επική αφήγηση, την τραγωδία, τις ιδεολογία της Αναγέννησης, τη δυτική ζωγραφική μέχρι τον 20ό αιώνα, την ενοποιητική αφήγηση της Δύσης, την πορνογραφία, την Ιστορία του θεάτρου και του κινηματογράφου, καθώς και με άλλα θέματα λογοτεχνίας και αισθητικής.

Πληροφορίες για το μάθημα

Κατηγορίες:

Μαθήματα Instructor

Νίκος Σταυρόπουλος Νίκος Σταυρόπουλος Συντάκτης

Διδάκτωρ Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη ή Θάνατος | Πολιτικές Επαναστάσεις που συγκλόνισαν τον κόσμο | Έναρξη Τρίτη 8 Μαρτίου 19.00