You are currently viewing ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ, 1919-1922 : ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΩΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ | Αφηγήσεις, μαρτυρίες, πρόσωπα: η μακροϊστορία και η μικροϊστορία μιας εθνικής τραγωδίας | Ηλίας Μαγκλίνης – Τάσος Σακελλαρόπουλος | ΕΞΙ (6) ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ LIVE ONLINE

ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ, 1919-1922 : ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΩΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ | Αφηγήσεις, μαρτυρίες, πρόσωπα: η μακροϊστορία και η μικροϊστορία μιας εθνικής τραγωδίας | Ηλίας Μαγκλίνης – Τάσος Σακελλαρόπουλος | ΕΞΙ (6) ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ LIVE ONLINE

ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ, 1919-1922 : ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΩΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ | Αφηγήσεις, μαρτυρίες, πρόσωπα: η μακροϊστορία και η μικροϊστορία μιας εθνικής τραγωδίας | Ηλίας Μαγκλίνης – Τάσος Σακελλαρόπουλος | ΕΞΙ (6) ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ LIVE ONLINE

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Κλείνουν φέτος εκατό χρόνια από την καταστροφή της ελληνικής Μικράς Ασίας, κομβικό γεγονός στη διαμόρφωση της Ελλάδας κατά τον εικοστό αιώνα. Η Μικρασιατική Καταστροφή έχει σημαδέψει τη συλλογική ελληνική συνείδηση και η μνήμη της έχει περάσει από διάφορα στάδια και ερμηνείες. Είναι το στοιχειό μιας εθνικής τραγωδίας, η εκατονταετηρίδα της οποίας έρχεται αμέσως μετά από μια άλλη εκατονταετηρίδα, αυτή του Αγώνα για την Ανεξαρτησία μέσα από τον οποίο γεννήθηκε το νέο ελληνικό κράτος. Αυτή τη φορά όμως, η συλλογική μνήμη δεν αφορά ένα γεγονός (ανα)γέννησης αλλά συντριβής. Ωστόσο, και αυτή η συντριβή μεταμόρφωσε την ελληνική κοινωνία και αναδιαμόρφωσε το κράτος και τις δομές του.

Στη σειρά έξι σεμιναρίων μέσα από την ματιά του συγγραφέα Ηλία Μαγκλίνη και του ιστορικού Τάσου Σακελλαρόπουλου θα παρακολουθήσουμε τα βασικά γεγονότα και τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στην ιστορία αυτή. Θα δώσουμε έμφαση στις μαρτυρίες και τις αφηγήσεις των, συχνά ανώνυμων, πρωταγωνιστών, σε μια προσπάθεια να ζωντανέψουμε την ατμόσφαιρα και τις (ακραίες) συνθήκες ζωής της εποχής.

Δεν θα είναι όμως έξι σεμινάρια θρήνου ή αγιογραφίας αλλά μια συνολική διαδρομή αναστοχασμού των μοιραίων αποφάσεων και των σφαλμάτων που οδήγησαν από την θριαμβευτική παρέλαση του 1/38 Συντάγματος Ευζώνων στην προκυμαία της Σμύρνης τον Μάιο του 1919 στην καταστροφή της Σμύρνης και την εκτέλεση των Έξι το φθινόπωρο του 1922.Και συνάμα θα είναι η προσπάθεια μιας συνολικής θεώρησης για το πώς και κατά πόσο η εγχάραξη της Μικρασιατικής Καταστροφής διαμόρφοσε την σύγγχρονη νεοελληνική ταυτότητα.

40€

Έκπτωση συνολικής αγοράς και των 6 σεμιναρίων: 40€

Έξι (6) 2ωρα Διαδικτυακά Σεμινάρια

με διαδραστική συμμετοχή σε συζήτηση 26 Ιανουαρίου * 2 * 9 * 16 * 23 Φεβρουαρίου * 2 Μαρτίου 2022

Για να παρακολουθήσετε
τα Σεμινάρια Εδώ...

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜA

1. “ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ”
1919: Τι συνέβη στη Σμύρνη μια ωραία ημέρα του Μαΐου; Τι οδήγησε την Ελλάδα στην μεγάλη αυτή εκστρατεία; Τι προηγήθηκε αυτής; Η Ελλάδα και οι ξένες δυνάμεις. Η κατάσταση της Τουρκίας σε εκείνη τη φάση. Τα πρόσωπα, οι πρωταγωνιστές.
[Τετάρτη, 26-01-2022, 7 μμ]

2. “ΒΕΓΓΕΡΕΣ, ΠΑΡΤΥ & ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΙ”
1920: η χρονιά των βεβαιοτήτων αλλά και των ανατροπών.
Από την Σμύρνη στην Αδριανούπολη και την Προύσα: επέκταση της εκστρατείας. Με ποιον πολεμούν οι Έλληνες; Με άτακτους ή με τακτικό στρατό; Η τουρκική ανασύσταση μέσα από το πρόσωπο του Κεμάλ. Οι εκλογές του Νοεμβρίου: η μεγάλη ανατροπή και η σημασία της για τη Στρατιά.
[Τετάρτη, 02-02-2022, 7 μμ]

3. “Η ΕΛΛΑΔΑ των 2 ΗΠΕΙΡΩΝ & των 5 ΘΑΛΑΣΣΩΝ (Το όνειρο που έγινε εφιάλτης)”
1921: Από την μεγάλη εαρινή επίθεση στο Σαγγάριο. Τα πρώτα σύννεφα στον ορίζοντα: οι μάχες του Μαρτίου, οι πρώτες ήττες. «Δεν πολεμάμε πια τσέτες αλλά στρατιώτες». Ο διπλωματικός πυρετός σε Ελλάδα και Ευρώπη. Η μεγάλη εξόρμηση για την Άγκυρα, τα τραγικά σφάλματα.
[Τετάρτη, 09-02-2022, 7 μμ]

4. “ΑΥΣΤΗΡΗ ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ”
1922: από τον χειμώνα της απραξίας στην Καταστροφή.
Ο στρατός σκουριάζει στα υψίπεδα της Μικράς Ασίας. Το πολιτικό παρασκήνιο, το οικονομικό ζήτημα. Η μεγάλη τουρκική αντεπίθεση του 1922.
[Τετάρτη, 16-02-2022, 7 μμ]

5. “Η ΣΜΥΡΝΗ ΜΑΝΑ ΚΑΙΓΕΤΑΙ”
1922: Η καταστροφή της Σμύρνης και το τέλος του Μικρασιατικού Ελληνισμού.
Η πυρκαγιά της Σμύρνης. Το δράμα της Προκυμαίας. Το τέλος του μικρασιατικού ελληνισμού.
[Τετάρτη, 23-02-2022, 7 μμ]  

6. “Η ΠΛΗΓΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΕΙ”
1922: Μετά την Καταστροφή.
Η Δίκη των Έξι και η εκτέλεσή τους στο Γουδί. Η συνθήκη της Λωζάνης και η ανταλλαγή των πληθυσμών. Το αποτύπωμα της Καταστροφής στην νεοελληνική κοινωνία. Το αποτύπωμα της Καταστροφής στην νεοελληνική λογοτεχνία και τέχνη.
[Τετάρτη, 02-3-2022, 7 μμ]  

Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 6937252007 | 6944516921 | 2108000009
email: angelikitriaridou@gmail.com, politismos@polis.edu.gr 

Για τα σεμινάρια δεν απαιτείται προεγγραφή. Γίνεται αυτόματη αγορά του συνόλου τους…

Η αγορά μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή (επιλέξτε ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ…), εφόσον ολοκληρωθεί. Για να πραγματοποιηθεί η αγορά είναι απαραίτητη η συμπλήρωση μιας καρτέλας συμμετέχοντα. Η καρτέλα αυτή θα συμπληρωθεί μόνο μια φορά (με έναν κωδικό που θα μπορείτε να τον θυμάστε) και πλέον θα λειτουργεί για όλα τα μαθήματα που θα παρακολουθήσετε στα ~μελένια λεμόνια~.

Όταν έρχεται η ώρα του κάθε σεμιναρίου, μέσω του παραπάνω link, θα συνδέεστε απευθείας (μέσω του κωδικού σας), μέσα στην διαδικτυακή πλατφόρμα του Zoom, όπου θα γίνεται το σεμινάριο.

Επίσης μέσω του ίδιου link και μέσω του ίδιου κωδικού, θα μπορείτε να παρακολουθήσετε, ανά πάσα στιγμή, οποιοδήποτε σεμινάριο του κύκλου μαγνητοσκοπημένο.

Διαθέσιμα επίσης...

Εισηγητές Σεμιναρίου

Ηλίας Μαγκλίνης

Ο Ηλίας Μαγκλίνης γεννήθηκε το 1970 στην Κινσάσα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Μεγάλωσε στη Γλυφάδα. Σπουδές στην Αγγλία και τη Σκωτία: πολιτικές επιστήμες, αγγλική φιλολογία και θεωρία μέσων μαζικής ενημέρωσης. Εργάζεται ως αρχισυντάκτης του πολιτιστικού ένθετου «Τέχνες και Γράμματα» της κυριακάτικης Καθημερινής. Έχει εκδώσει τέσσερα βιβλία. Η νουβέλα του «Η ανάκριση» μεταφράστηκε στα αγγλικά και τα σερβικά και έχει μεταφερθεί στον κινηματογράφο. Το μυθιστόρημά του «Πρωινή Γαλήνη» απέσπασε τα βραβεία μυθιστορήματος της Ακαδημίας Αθηνών και των περιοδικών Αναγνώστης και Κλεψύδρα. Το μυθιστορηματικό χρονικό «Είμαι όσα έχω ξεχάσει. Μια αληθινή ιστορία» τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας και το βραβείο βιβλιοπωλών του Public.

Τάσος Σακελλαρόπουλος

Ο Τάσος Σακελλαρόπουλος είναι ιστορικός, υπεύθυνος των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη. Κύριος τομέας των ενδιαφερόντων του είναι ο 20ός αιώνας στην Ελλάδα και ιδιαίτερα η πολιτική λειτουργία του στρατού, οι πολιτικές συγκρούσεις και διώξεις. Έχει επιμεληθεί συλλογικούς τόμους και ιστορικές εκθέσεις, μεταξύ άλλων την έκθεση «1821 Πριν και Μετά» σε συνεπιμέλεια με την Μαρία Δημητριάδη.

Πληροφορίες για το μάθημα

Κατηγορίες:

Μαθήματα Instructor

Νίκος Σταυρόπουλος Νίκος Σταυρόπουλος Συντάκτης

Διδάκτωρ Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Μικρά Ασία, 1919-1922: Εκατό Χρόνια από την Καταστροφή που στοίχειωσε την Ελλάδα | Έναρξη Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 19.00