You are currently viewing ΤΕΝΕΣΙ ΟΥΙΛΙΑΜΣ, ΛΟΥΙΤΖΙ ΠΙΡΑΝΤΕΛΟ: ΣΤΟΝ ΒΥΘΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑΣ | Γυάλινος Κόσμος, Ξαφνικά Πέρσι το Καλοκαίρι, Έξι Πρόσωπα ζητούν Συγγραφέα, Ερρίκος Δ’, Απόψε Αυτοσχεδιάζουμε, Οι Γίγαντες του Βουνού | Δημήτρης Μαυρίκιος | ΕΞΙ (6) ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ LIVE ONLINE | ΜΑΡΤΙΟΣ-ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2022

ΤΕΝΕΣΙ ΟΥΙΛΙΑΜΣ, ΛΟΥΙΤΖΙ ΠΙΡΑΝΤΕΛΟ: ΣΤΟΝ ΒΥΘΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑΣ | Γυάλινος Κόσμος, Ξαφνικά Πέρσι το Καλοκαίρι, Έξι Πρόσωπα ζητούν Συγγραφέα, Ερρίκος Δ’, Απόψε Αυτοσχεδιάζουμε, Οι Γίγαντες του Βουνού | Δημήτρης Μαυρίκιος | ΕΞΙ (6) ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ LIVE ONLINE | ΜΑΡΤΙΟΣ-ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2022

ΤΕΝΕΣΙ ΟΥΙΛΙΑΜΣ, ΛΟΥΙΤΖΙ ΠΙΡΑΝΤΕΛΟ: ΣΤΟΝ ΒΥΘΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑΣ | Γυάλινος Κόσμος, Ξαφνικά Πέρσι το Καλοκαίρι, Έξι Πρόσωπα ζητούν Συγγραφέα, Ερρίκος Δ’, Απόψε Αυτοσχεδιάζουμε, Οι Γίγαντες του Βουνού | Δημήτρης Μαυρίκιος | ΕΞΙ (6) ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ LIVE ONLINE | ΜΑΡΤΙΟΣ-ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2022

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Πώς τα προσωπικά βιώματα δυο κορυφαίων δραματουργών του 20ού αιώνα, που έζησαν μάλιστα από πολύ κοντά την τρέλα δικών τους ανθρώπων, οδηγούν σε έξι αριστουργήματα του θεάτρου, για τη σκηνοθεσία των οποίων οφείλει κανείς να βουτήξει βαθιά στη βιογραφία του συγγραφέα. Οι ρόλοι που ο σκηνοθέτης καλείται να διδάξει, συχνά δεν είναι άλλοι από τον ίδιο τον συγγραφέα και όσους καθόρισαν τη ζωή και το έργο του. Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μαυρίκιος, σε έναν κύκλο έξι σεμιναρίων, μιλάει για τη μεταφραστική και σκηνοθετική του εμπειρία από τα έξι αυτά έργα. Μαζί του συζητάει και συντονίζει ο συγγραφέας Θανάσης Τριαρίδης.

50€

Έκπτωση συνολικής αγοράς και των 6 σεμιναρίων: 50€

Έξι (6) 2ωρα Διαδικτυακά Σεμινάρια

με διαδραστική συμμετοχή σε συζήτηση 9 * 16 * 23 * 30 Μαρτίου * 6 * 13 Απριλίου 2022

Για να παρακολουθήσετε
τα Σεμινάρια Εδώ...

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜA

1. «ΓΥΑΛΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ», 1944
Η απόλυτη αυτοβιογραφία στο πρώτο θεατρικό έργο του Tennessee Williams. Ο συγγραφέας συστήνεται στο κοινό ως ρόλος του έργου. Η λοβοτομή της Rose Williams.
[Τετάρτη, 09-03-2022, 7 μμ]

2. «ΞΑΦΝΙΚΑ ΠΕΡΣΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ», 1959
Η ψυχανάλυση και όσα ο Tennessee Williams δεν είχε αποκαλύψει στον «ΓΥΑΛΙΝΟ ΚΟΣΜΟ».
[Τετάρτη, 16-03-2022, 7 μμ]

3. «ΕΞΙ ΠΡΟΣΩΠΑ ΖΗΤΟΥΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ», 1921
Η Antonietta Pirandello στο ψυχιατρείο. Η σχέση του Luigi με την κόρη τους Lietta και πώς αυτή διαφαίνεται στο έργο.
[Τετάρτη, 23-03-2022, 7 μμ]

4. «ΕΡΡΙΚΟΣ Δ’», 1921
Ο «τρελός-βασιλιάς», ο «Άμλετ του 20ου αιώνα», ο ήρωας-σύμβολο για το κλείσιμο των ψυχιατρείων. Ο Luigi Pirandello στα όρια της τρέλας.
[Τετάρτη, 30-03-2022, 7 μμ]

5. «ΑΠΟΨΕ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ», 1929
Ένας θίασος… αυτοβιογραφείται καθώς οι ηθοποιοί αναζητούν τους ρόλους τους. Ιδιοφυής θεματική αντίστροφη του «Έξι Πρόσωπα Ζητούν Συγγραφέα».
[Τετάρτη, 06-04-2022, 7 μμ]

6. «ΟΙ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ», 1936
Επίλογος με το ημιτελές κύκνειο άσμα ενός μεγάλου δημιουργού στην πιο παραληρηματική του εξομολόγηση.
[Τετάρτη, 13-04-2022, 7 μμ]

Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 6937252007 | 6944516921 | 2108000009
email: angelikitriaridou@gmail.com, polispolychoros@gmail.com, politismos.polis@gmail.com

Για τα σεμινάρια δεν απαιτείται προεγγραφή. Γίνεται αυτόματη αγορά του συνόλου τους…

Η αγορά μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή (επιλέξτε ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ…), εφόσον ολοκληρωθεί. Για να πραγματοποιηθεί η αγορά είναι απαραίτητη η συμπλήρωση μιας καρτέλας συμμετέχοντα. Η καρτέλα αυτή θα συμπληρωθεί μόνο μια φορά (με έναν κωδικό που θα μπορείτε να τον θυμάστε) και πλέον θα λειτουργεί για όλα τα μαθήματα που θα παρακολουθήσετε στα ~μελένια λεμόνια~.

Όταν έρχεται η ώρα του κάθε σεμιναρίου, μέσω του παραπάνω link, θα συνδέεστε απευθείας (μέσω του κωδικού σας), μέσα στην διαδικτυακή πλατφόρμα του Zoom, όπου θα γίνεται το σεμινάριο.

Επίσης μέσω του ίδιου link και μέσω του ίδιου κωδικού, θα μπορείτε να παρακολουθήσετε, ανά πάσα στιγμή, οποιοδήποτε σεμινάριο του κύκλου μαγνητοσκοπημένο.

Διαθέσιμα επίσης...

Εισηγητές Σεμιναρίου

Δημήτρης Μαυρίκιος

Ο Δημήτρης Μαυρίκιος γεννήθηκε στην Γκίζα της Αιγύπτου. Είναι διπλωματούχος Θεατρολογίας (Σορβόννη) και Σκηνοθεσίας (Centro Sperimentale di Cinematografia, Ρώμη). Δάσκαλοί του, μεταξύ άλλων, ήταν ο Ρομπέρτο Ροσελίνι, ο Μπερνάρ Ντορτ, ο Γιώργος Σεβαστίκογλου, ο Μίνως Βολανάκης.

Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο, το Κ.Θ.Β.Ε, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου και με τα θέατρα «Τέχνης», «Λευτέρης Βογιατζής», «Εμπρός», «Θέατρο του Νότου», «Θέατρο οδού Κεφαλληνίας». Έχει μεταφράσει ή/και διασκευάσει-σκηνοθετήσει έργα των Σοφοκλή, Δάντη, Σαίξπηρ, Ρασίν, Κορνέιγ, Ουάιλντ, Πιραντέλλο, Ουίλλιαμς, Σέπαρντ, Ροΐδη, Ρίτσου, Ε. Φακίνου και όπερες των Μασνέ και Βέρντι. Έχει γυρίσει μεταξύ άλλων τρεις μεγάλου μήκους ταινίες οι οποίες βραβεύτηκαν σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ, καθώς και τη σειρά ντοκιμαντέρ «Τα γεφύρια του Ιονίου», για την οποία τιμήθηκε με το Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών. Συνεργάστηκε επί σειρά ετών με το Τρίτο Πρόγραμμα του Μάνου Χατζιδάκι, ο οποίος και του ανέθεσε την πρώτη του θεατρική σκηνοθεσία («Μουσικός Αύγουστος, 1980»). Ανάμεσα στα βραβεία με τα οποία έχει τιμηθεί ξεχωρίζουν το «Βραβείο Κουν» για  το «Τερατώδες Αριστούργημα» του Γιάννη Ρίτσου και το «1ο Βραβείο της “Biennale Internationale du Film sur l’Art”» για την ταινία «Ænigma Est».

Είναι Επίτιμος Διδάκτωρ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διδάξει υποκριτική σε δραματικές σχολές και σκηνοθεσία στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Θανάσης Τριαρίδης

Ο Θανάσης Τριαρίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1970. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και έχει εργαστεί ως κειμενογράφος, επιφυλλιδογράφος, αρθρογράφος, δικηγόρος, επιμελητής εκδόσεων, σεναριογράφος ντοκιμαντέρ, διοργανωτής σεμιναρίων κ.ά. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με διάφορες εκφάνσεις του δυτικού πολιτισμού: την κλασική και μετακλασική επική αφήγηση, την τραγωδία, τις ιδεολογία της Αναγέννησης, τη δυτική ζωγραφική μέχρι τον 20ό αιώνα, την ενοποιητική αφήγηση της Δύσης, την πορνογραφία, την Ιστορία του θεάτρου και του κινηματογράφου, καθώς και με άλλα θέματα λογοτεχνίας και αισθητικής.

Πληροφορίες για το μάθημα

Κατηγορίες:

Μαθήματα Instructor

Νίκος Σταυρόπουλος Νίκος Σταυρόπουλος Συντάκτης

Διδάκτωρ Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Τένεσι Ουίλιαμς, Λουίτζι Πιραντέλο: Στον Βυθό της Αυτοβιογραφίας | Έναρξη Τετάρτη 9 Μαρτίου 19.00