You are currently viewing ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑ: Η ΡΙΞΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ | Η ΕΡΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΦΗΓΗΣΗ ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ | Θανάσης Τριαρίδης | ΟΚΤΩ (8) ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ LIVE ONLINE

ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑ: Η ΡΙΞΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ | Η ΕΡΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΦΗΓΗΣΗ ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ | Θανάσης Τριαρίδης | ΟΚΤΩ (8) ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ LIVE ONLINE

ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑ: Η ΡΙΞΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
Η ερωτογραφική αφήγηση στη λογοτεχνία της Δύσης

Θανάσης Τριαρίδης

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Η πορνογραφία ορίζεται από την κυρίαρχη ιδεολογία των καιρών μας ως μία «ποταπή» ανθρώπινη έκφραση που της αρμόζει η ηθική καταδίκη και η αισθητική απαξία. Στο σεμινάρια αυτά θα επιχειρηθεί να υποστηριχθεί η ακριβώς αντίθετη άποψη: πως η πορνογραφία είναι υψηλότατη μορφή τέχνης – και επιπλέον ίσως να είναι η μόνη αυτή έλλογη ανθρώπινη δημιουργία που δεν αποσκοπεί να εδραιώσει μια εξ ορισμού απάνθρωπη ηθική τάξη, αλλά να κατακρημνίσει την υπάρχουσα και κάθε προηγούμενη οδηγώντας τους ανθρώπους στη μόνη πραγματική αλήθεια της ζωής τους: στο ίδιο τους το σώμα και όσα (υπέροχα ή και τρομερά) αυτό προοικονομεί.

Υπό το πρίσμα αυτό, μέσα από μια ακολουθία οχτώ σεμιναρίων, ο συγγραφέας Θανάσης Τριαρίδης θα περιπλανηθεί στους αιώνες της ερωτογραφικής αφήγησης της Δύσης (δηλαδή: στις αφηγήσεις που κεντρικό τούς στόχο έχουν να διεγείρουν τους ανθρώπους). Η Σαπφώ, ο Αριστοφάνης, ο Μελέαγρος και οι ποιητές της Παλατινής Ανθολογίας, ο Λουκιανός, ο Οβίδιος, ο Πετρώνιος, ο Μαρτιάλης, ο  Βοκάκιος, ο Αντουάν ντε λα Σαλ, ο Αρετίνος, ο Ραμπελέ, ο Καζανόβας, ο ντε Νερσιά, ο Μιραμπό, ο ντε Σαντ, ο Κλίλαντ, ο φον Μαζόχ, ο Σταντάλ, ο Γκοτιέ, ο Μποντλέρ, η Κολέτ, ο Όσκαρ Ουάιλντ και οι Ουρανιστές,  ο Πιερ Λουίς, ο Απολινέρ, ο Μπατάιγ, ο Ζουαντό, ο Χένρι Μίλερ, η Αναίς Νιν, ο Μπάροουζ, ο Ζενέ, ο Εμπειρίκος είναι μονάχα (κομβικοί) σταθμοί στην ατέλειωτη αλυσίδα των δεκάδων χιλιάδων ανώνυμων και επώνυμων φαντασιοκόπων που πάλεψαν με φυλλάδες, απαγορευμένα βιβλία, ψευδώνυμα, λίβελους, ποιήματα και αφηγήσεις να απαντήσουν στον φόβο του βέβαιου θανάτου τους και του Αφέντη-Θεού τους με την γκάβλα, τους σπασμούς και τις εκκρίσεις του σώματός τους.

Με δυο λόγια, μέσα από σπέρμα, ιαχές, τρέμουλα, αίμα, πόνο και δάκρυα,  οργασμούς και σπασμούς ηδονής, θα προσπαθήσουμε να δούμε τη συγκλονιστική (ενδεχομένως και τρομακτική – και σίγουρα διόλου ευθύγραμμη) διαδρομή του τρεμάμενου σώματος από τον φόβο προς την γκάβλα, πιθανώς την πιο βαθιά ριξιά ελευθερίας στους αιώνες της Δύσης.

50€

Έκπτωση συνολικής αγοράς και των 8 σεμιναρίων: 50€

Οκτώ (8) Διαδικτυακά Σεμινάρια

με διαδραστική συμμετοχή σε συζήτηση 05 * 07 * 12 * 14 * 19 * 21 * 26 * 28 Οκτωβρίου 2021

Για να παρακολουθήσετε
τα Σεμινάρια Εδώ...

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜA

1. Τι είναι πορνογραφία; Η ερωτογραφική περιπέτεια: μια εισαγωγή.
Η ερωτογραφία στον αρχαίο κόσμο. Η Ελλάδα και η Ρώμη.
[Τρίτη, 05-10-2021, 7 μμ]

2. Η μύχια φαντασίωση: Η λαγνεία στον Μεσαίωνα και στην Αναγέννηση.
(από τον Βοκάκιο μέχρι τον Αρετίνο και τον Ραμπελέ)
[Πέμπτη, 07-10-2021, 7 μμ]

3. Ο Αιώνας των ερωτικών Φώτων: η ανάδυση της εκτυφλωτικής φαντασίας.
(ντε Νερσιά, Κλίλαντ, Μιραμπό, οι πορνογραφίες της Γαλλικής Επανάστασης)
[Τρίτη, 12-10-2021, 7 μμ]

4. Ο Μαρκήσιος ντε Σαντ και ο σαδισμός:
Πόνος, τρόμος και σαδιστική ηδονή στα υπόγεια του Χριστιανισμού.
[Πέμπτη, 14-10-2021, 7 μμ]

5. Ο δέκατος ένατος αιώνας: Ομολογίες πόθου πίσω από τους αστικούς μπερντέδες.
(φον Μαζόχ, Μποντλέρ, Κολέτ, Πιερ Λουίς, Ουάιλντ και Ουρανιστές)
[Τρίτη, 19-10-2021, 7 μμ]

6. Ο ερωτισμός των σπασμών στον 20ο αιώνα – Α.
(από τον Απολινέρ στον Μπατάιγ και τους υπερρεαλιστές)
[Πέμπτη, 21-10-2021, 7 μμ]

7. Ο ερωτισμός των σπασμών στον 20ο αιώνα – Β.
(από τον Μίλερ και την Νιν στον Ζενέ και τον Μπρικνέρ)
[Τρίτη, 26-10-2021, 7 μμ]

8. Η ελληνική ερωτογραφική αφήγηση και ο Ανδρέας Εμπειρίκος.
Το τρεμάμενο σώμα: η γκάβλα ως προσευχή των απίστων.
[Πέμπτη, 28-10-2021, 7 μμ]

Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 6944516921 | 2108000009
email:politismos@polis.edu.gr 

Για τα σεμινάρια δεν απαιτείται προεγγραφή. Γίνεται αυτόματη αγορά του συνόλου τους….

Η αγορά μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή (επιλέξτε ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ…) εφόσον ολοκληρωθεί, ο/η συμμετέχων/ουσα μπορεί αυτόματα να μπαίνει στο Σεμινάριο την ημέρα και ώρα διεξαγωγής του.Ο/Η κάθε συμμετέχων/ουσα μπορεί να παρακολουθεί το σεμινάριο:
1. Ζωντανά, οπότε θα συμμετάσχει και στην συζήτηση,,. είτε
2. Ασύγχρονα στην μαγνητοσκόπησή του 24 ώρες το 24ωρο…

Διαθέσιμα επίσης...

Εισηγητής Σεμιναρίων

Θανάσης Τριαρίδης

Ο Θανάσης Τριαρίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1970. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και έχει εργαστεί ως κειμενογράφος, επιφυλλιδογράφος, αρθρογράφος, δικηγόρος, επιμελητής εκδόσεων, σεναριογράφος ντοκιμαντέρ, διοργανωτής σεμιναρίων κ.ά. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με διάφορες εκφάνσεις του δυτικού πολιτισμού: την κλασική και μετακλασική επική αφήγηση, την τραγωδία, τις ιδεολογία της Αναγέννησης, τη δυτική ζωγραφική μέχρι τον 20ό αιώνα, την ενοποιητική αφήγηση της Δύσης, την πορνογραφία, την Ιστορία του θεάτρου και του κινηματογράφου, καθώς και με άλλα θέματα λογοτεχνίας και αισθητικής.

Πληροφορίες για το μάθημα

Κατηγορίες:

Μαθήματα Instructor

Νίκος Σταυρόπουλος Νίκος Σταυρόπουλος Συντάκτης

Διδάκτωρ Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.