ΤΣΟΓΙΑ ΔΩΡΑ | Η ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ | ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΤΡΙΤΟΥ | ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ON DEMAND
Η Ροδακινιά | Τίτλος Έργου
Δώρα Τσόγια | Συγγραφέας
Περίληψη
Στο έργο πρωταγωνιστούν δύο χαρακτήρες από το έργο του Σαίξπηρ «Ρωμαίος και Ιουλιέττα»: η Παραμάνα και ο Πάτερ Λαυρέντιος, οι οποίοι μετά τα γεγονότα που οδήγησαν στο θάνατο της Ιουλιέττας και του Ρωμαίου, αυτοεξορίζονται από τη Βερόνα και περιπλανώνται στο δάσος. Οι δρόμοι τους διασταυρώνονται και αναπτύσσουν μια τρυφερή σχέση, όπου στηρίζουν ο ένας τον άλλο στην αναζήτησή τους. Πασχίζουν να καταλάβουν τι συνέβη, τι πήγε στραβά, ποιος έφταιξε, ποια ήταν η δική τους εμπλοκή. Δεν είναι σίγουροι αν έφυγαν από τη Βερόνα για να αποφύγουν την πιθανή τιμωρία ή λόγω της ίδιας τους της ενοχής. Η Παραμάνα αναζητά επίσης τη Ροδακινιά, το δέντρο που τόσο αγάπησε η Ιουλιέττα. Ο Πάτερ Λαυρέντιος δεν πιστεύει ότι υπάρχει, αλλά τη βοηθάει έτσι κι αλλιώς στην αναζήτησή της. Στο δρόμο επίσης συναντούν τον Κηπουρό της οικογένειας της Ιουλιέττας, που είχε δει πολλά, καθώς και τον Ταχυδρόμο (Πατέρα Ιωάννη), που έπρεπε να είχε παραδώσει το μοιραίο γράμμα στο Ρωμαίο. Μετά από ένα χρόνο περιπλάνησης, συνειδητοποιούν ότι ήρθε η ώρα να γυρίσουν πίσω. Η Ροδακινιά είναι ένα έργο για την ενοχή και τη συγχώρεση.
5€
Αναγνώσεις Ανέκδοτων Έργων
με Διαδραστική Συμμετοχή σε Συζήτηση κάθε Δευτέρα και Τρίτη 21.00
Bohème ΣΤΕΚΙ ΝΕΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ
Ένα στέκι για ανθρώπους που πιστεύουν σε μια ανέμελη ζωή γεμάτη τέχνη, δημιουργία και ελευθερία έκφρασης…
Αναγνώσεις ανέκδοτων έργων νέων συγγραφέων
Ο Πολυχώρος “Πόλις” και το Καλλιτεχνικό Στέκι “Bohème” σας καλούν σε ένα νέο Θέατρο της Δευτέρας και της Τρίτης με διαδικτυακές αναγνώσεις ανέκδοτων θεατρικών έργων, διηγημάτων και ποιητικών συλλογών, νέων συγγραφέων από την Ελλάδα και την Κύπρο. Απευθυνόμαστε σε όλους τους νέους συγγραφείς που επιθυμούν να επικοινωνήσουν τα έργα τους, με τους ανθρώπους τους.
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη, γνωρίζουμε έναν νέο συγγραφέα μέσα από την ανάγνωση του έργου του και από μία συνέντευξη στον ίδιο. Στο τέλος κάθε συνάντησης, υπάρχει συζήτηση με το κοινό. Την επόμενη ημέρα διατίθενται οι βιντεοσκοπημένες αναγνώσεις, ασύγχρονα on demand στην πλατφόρμα του “Πόλις”.
Τις συναντήσεις συντονίζουν οι ηθοποιοί και συγγραφείς Γιάννης Βερβενιώτης και Αντιγόνη Σταυροπούλου, παρέα με τις ηθοποιούς Χριστίνα Παπατριανταφύλλου και Βασιλίνα Κατερίνη, καθώς και διαφορετικούς καλεσμένους ηθοποιούς και συγγραφείς κάθε φορά, που συμμετέχουν στις αναγνώσεις και στις συζητήσεις των έργων.
Οι βιντεοσκοπημένες συναντήσεις είναι διαθέσιμες προς όλους στην ιστοσελίδα μας, μετά από συνεννόηση με τους συγγραφείς.
Τιμή εισόδου για την παρακολούθηση των αναγνώσεων: 5 ευρώ.
*Αν ενδιαφέρεσαι να διαβαστεί το έργο σου, στείλε μας email εδώ: boheme.polis@gmail.com
Συγγραφέας
Δώρα Τσόγια
Η Δώρα Τσόγια γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εκπαιδεύτηκε στην Κλινική Ψυχολογία και την Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία στο Ηνωμένο Βασίλειο (Μεταπτυχιακό και Διδακτορικό). Από το 2004 μέχρι σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει βραβευτεί για τα έργα της: «Πλατεία Ελευθερίας» (2011, Γ’ βραβείο Ομίλου Unesco) «Κανονικοί Γονείς-Modigliani» (2014, Έπαινος Δη.Πε.Θε. Β. Αιγαίου, 2017, Έπαινος Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδας) και «20 Αστικά Μονόπρακτα» (Έπαινος στο διαγωνισμό του Eurodram, 2018). Τα «20 Αστικά Μονόπρακτα» έχουν εκδοθεί από τις εκδόσεις Άγρα (Φεβρουάριος 2016). Έχει εκδοθεί επίσης το μονόπρακτο «Άγαλμα Ιουλιέττας» στο συλλογικό βιβλίο «Μια γιορτή για τον Σαίξπηρ», από τις εκδόσεις Βακχικόν (Απρίλης 2017). Έχουν παιχτεί τα έργα της «Ο Τοίχος» (2015, θέατρο Cartel- Τεχνοχώρος), η σκηνή «Αγορές Χρυσού» στο συλλογικό έργο «Υπό Κρίση» (Θέατρο Επί Κολωνώ, 2013), και η σκηνή «Άγαλμα Ιουλιέττας» στο αφιέρωμα του Θεάτρου Τέχνης για τον Σαίξπηρ (Σεπτέμβρης 2016). Τα «20 Αστικά Μονόπρακτα» έχουν παιχτεί από ερασιτεχνικές ομάδες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας (Βόλος, Καβάλα, Ρόδος, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Αθήνα), καθώς και από την Στέγη Γραμάτων και Τεχνών (Radiophonics Episode 1). Τον Ιανουάριο του 2018 ανέβηκαν στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, σε σκηνοθεσία Κυριακής Σπανού, με τον τίτλο «Από σταθμό σε σταθμό», ενώ τον Ιανουάριο του 2019 ανέβηκαν στο Θέατρο Επί Κολωνώ σε σκηνοθεσία Μαρίας Αιγινίτου, με τίτλο «Η Καημένη η άδεια μου η Εδέμ». Υπό έκδοση για το 2020 είναι και άλλα 2 έργα της από τις εκδόσεις Άγρα, ο «Σκαντζόχοιρος» και ο «Τοίχος».
e-mail επικοινωνίας
doratsogia@hotmail.com
Πληροφορίες για το μάθημα
Κατηγορίες:BOHEME
Μαθήματα Instructor
Διδάκτωρ Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.