You are currently viewing ΠΑΠΑΤΡΕΧΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ | ΦΡΟΣΥΝΗ – ΠΑΣΟΥ | ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ | ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ON DEMAND

ΠΑΠΑΤΡΕΧΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ | ΦΡΟΣΥΝΗ – ΠΑΣΟΥ | ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ | ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ON DEMAND

ΠΑΠΑΤΡΕΧΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ | ΦΡΟΣΥΝΗ – ΠΑΣΟΥ | ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ | ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ON DEMAND

Φροσύνη – Πασού | Τίτλος Έργων
Στέφανος Παπατρέχας | Συγγραφέας

Περίληψη

Φροσύνη

Μία γυναίκα ηθοποιός καλείται, στο πλαίσιο ενός αυτοσχεδιασμού, να ετοιμάσει ένα μονόλογο πάνω στην Κυρα-Φροσύνη, το ιστορικό πρόσωπο-θρύλο των Ιωαννίνων που πνίγηκε με διαταγή του Αλί Πασά στη λίμνη Παμβώτιδα. Ψάχνοντας πληροφορίες και υλικό για εκείνη, βρίσκει πράγματα που τη γοητεύουν, την προκαλούν. Δοκιμάζει ρούχα, στάσεις, φωνές, αυτοσχεδιάζει πάνω στην τελευταία νύχτα της Φροσύνης, πάνω στη ζωή, το γάμο, τα παιδιά της, τον έρωτά της για τον γιο του Αλί Πασά, Μουχτάρ, τις απαιτήσεις των άλλων για εκείνη, τις απαιτήσεις του έρωτά της για Εκείνον. Πια δεν είναι η ηθοποιός, δεν είναι η Φροσύνη. Είναι μια γυναίκα δέσμια των επιθυμιών τόσο των γύρω της, όσο και των δικών της. Μια γυναίκα που της μέλλεται να πνιγεί, να μείνει στη μνήμη όλων ως αυτό που οι άλλοι κατάλαβαν για εκείνη, αφήνοντας ξεχασμένο το πραγματικό της πρόσωπο.

Πασού

Μία γυναίκα ηθοποιός αυτοσχεδίασε για μία ολόκληρη νύχτα πάνω στην Κυρα-Φροσύνη, το ιστορικό πρόσωπο-θρύλο των Ιωαννίνων που πνίγηκε στη λίμνη Παμβώτιδα. Αιτία του πνιγμού της ο παράνομος έρωτάς της με τον γιο του Αλί Πασά, Μουχτάρ. Την επόμενη νύχτα, η ίδια ηθοποιός καλείται να αυτοσχεδιάσει πάνω στην Πασού, την απατημένη σύζυγο του Μουχτάρ – ηθική αυτουργό του πνιγμού της Φροσύνης και άλλων 16 γυναικών στη λίμνη των Ιωαννίνων. Ψάχνει ό,τι υλικό υπάρχει για εκείνη. Συνομιλεί με όλα τα πρόσωπα της ζωής της και μέσα από τη ζήλια, το μίσος, την απόρριψη, αντιμέτωπη συνεχώς με το φάντασμα της Φροσύνης, φτάνει στο χείλος του γκρεμού της. Τι ωθεί μια γυναίκα στην απόγνωση; Τι την οδηγεί να πνίξει 17 γυναίκες σε μια λίμνη; Τι σκέφτεται; Πόσο ελεύθερη είναι μια πριγκίπισσα; Τι αισθάνεται; Ποια είναι; Ποια είναι τελικά η «Πασού»;

(Tα έργα Φροσύνη και Πασού κυκλοφορούν από την Κάπα Εκδοτική. Ανέβηκαν στο θέατρο Άβατον, σε σκηνοθεσία Λάζαρου Βαρτάνη και Στέφανου Παπατρέχα, σε ερμηνεία της Σύνθιας Μπατσή.)

 

5€

Αναγνώσεις Ανέκδοτων Έργων

με Διαδραστική Συμμετοχή σε Συζήτηση κάθε Δευτέρα 21.00

Διαδικτυακό Θέατρο | Αναλόγιο

Πατήστε εδώ για να
παρακολουθήσετε

Bohème ΣΤΕΚΙ ΝΕΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

Ένα στέκι για ανθρώπους που πιστεύουν σε μια ανέμελη ζωή γεμάτη τέχνη, δημιουργία και ελευθερία έκφρασης…

Αναγνώσεις ανέκδοτων έργων νέων συγγραφέων

Ο Πολυχώρος “Πόλις” και το Καλλιτεχνικό Στέκι “Bohème” σας καλούν σε ένα νέο Θέατρο της Δευτέρας με διαδικτυακές αναγνώσεις ανέκδοτων θεατρικών έργων νέων συγγραφέων από την Ελλάδα και την Κύπρο. Απευθυνόμαστε σε όλους τους νέους συγγραφείς που τα έργα τους δεν έχουν εκδοθεί και επιθυμούν να τα επικοινωνήσουν με τους ανθρώπους τους.

Κάθε Δευτέρα γνωρίζουμε έναν νέο συγγραφέα μέσα από την ανάγνωση του έργου του και από μία συνέντευξη στον ίδιο. Στο τέλος κάθε συνάντησης, υπάρχει συζήτηση με το κοινό. Την επόμενη ημέρα διατίθενται ασύγχρονα on demand στην πλατφόρμα του “Πόλις”.

Τις συναντήσεις συντονίζουν οι ηθοποιοί και συγγραφείς Γιάννης Βερβενιώτης και Αντιγόνη Σταυροπούλου, παρέα με την ηθοποιό Χριστίνα Παπατριανταφύλλου και διαφορετικούς καλεσμένους ηθοποιούς και συγγραφείς κάθε φορά, που συμμετέχουν στις αναγνώσεις και στις συζητήσεις των έργων.

Οι βιντεοσκοπημένες συναντήσεις είναι διαθέσιμες προς όλους στην ιστοσελίδα μας, μετά από συνεννόηση με τους συγγραφείς.

*Αν ενδιαφέρεσαι να διαβαστεί το έργο σου, στείλε μας email εδώ: boheme.polis@gmail.com

Συγγραφέας

Στέφανος Παπατρέχας

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1989. Απόφοιτος του Τμήματος Ψυχολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και αριστούχος απόφοιτος της ανώτερης δραματικής σχολής Νέο Ελληνικό Θέατρο του Γιώργου Αρμένη. Έπαιξε σε παραστάσεις των Εθνικού Θεάτρου, Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, Θεάτρου Θησείον, Θεάτρου Επί Κολωνώ, Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης», Θεάτρου Βαφείο – Λάκης Καραλής κ.α. με σκηνοθέτες τους Ν. Δαλκυριάδου (Οι γειτονιές του κόσμου), Δ. Μαυρίκιο (Απόψε αυτοσχεδιάζουμε, Η φρεναπάτη, Πάπισσα Ιωάννα, Το τερατώδες αριστούργημα), Κ. Καπελώνη (Chatroom), Ν. Χανιωτάκη (Η μουσική που σταμάτησε τον πετροπόλεμο, Το αγόρι με τη ριγέ πιτζάμα), Λ. Βαρτάνη (Έλα να παίξουμε, Υγρασία στους τοίχους), Γ. Πιερρουτσάκου (Έλα να παίξουμε), Α. Πινακουλάκη (Υγρασία στους τοίχους), Έ. Φεζολλάρι (Το τελευταίο ψέμα – A matter of dignity), Ηλ. Ελληνικιώτη (Το σκυλί του Ωρίωνα), Ν. Αρβανίτη (Το τρίτο κύμα), Φ. Μπαξεβάνη (Ο Μόγλης και οι περιπέτειές του στη ζούγκλα), Κ. Γάκη (Η σκάλα), Γ. Χατζάκη (Ο Πουπουλένιος) κ.α. Έπαιξε στις ταινίες μικρού μήκους Mutatio (σκην. Π. Γρηγοράκης) & Δύο σταγόνες νερό (σκην. Σ. Γκούσκου) καθώς και στις τηλεοπτικές σειρές Το κόκκινο ποτάμι (σκην. Μ. Μανουσάκης) & Η ζωή εν τάφω (σκην. Τ. Ψαρράς). Συν–σκηνοθέτησε τα θεατρικά αναλόγια Αστερίων, Χαμένα κορίτσια ή Μέρζεμπουργκ & Το υπόμνημα στο Εθνικό Θέατρο. Τέλος, έγραψε τα έργα Φροσύνη (2016) και Πασού (2019) που κυκλοφορούν από την Κάπα Εκδοτική και τα οποία συν–σκηνοθέτησε στο Θέατρο Άβατον, Το Ξέφωτο (2011), στο οποίο έπαιξε και συν–σκηνοθέτησε στο Θέατρο ΠΚ και είναι ένας από τους δυο συγγραφείς του έργου Ανιούτα (2009), που ανέβηκε στο Θέατρο Επί Κολωνώ.

e-mail επικοινωνίας

stefanos_papatrechas@hotmail.com

Πληροφορίες για το μάθημα

Κατηγορίες:

Μαθήματα Instructor

Νίκος Σταυρόπουλος Νίκος Σταυρόπουλος Συντάκτης

Διδάκτωρ Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

ΦΡΟΣΥΝΗ – ΠΑΣΟΥ | ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΠΑΤΡΕΧΑΣ

5.00