

ΙΟΝΕΣΚΟ ΕΥΓΕΝΙΟΣ | ΟΙ ΚΑΡΕΚΛΕΣ | ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ | ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ON DEMAND
Οι Καρέκλες | Τίτλος Έργου
Ευγένιος Ιονέσκο | Συγγραφέας
Περίληψη
Ένα υπερήλικο ζευγάρι είναι φύλακες σ’ ένα ερημικό νησί. Αποκομμένοι και απομονωμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο δεν τους μένει, φαινομενικά, τίποτα άλλο από το να αναπολούν τη ζωή τους και να σκαρώνουν παιχνίδια για να κυλίσουν λίγο παραπέρα τον σταματημένο χρόνο, που στην πραγματικότητα όμως, θέτει σε κίνηση τη μεσσιανική αντίληψη για τον κόσμο στο μυαλό του γέρου που οραματίζεται για τον εαυτό του το ρόλο του Μεσσία και επεξεργάζεται ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο για τη σωτηρία της ανθρωπότητας, γι’ αυτό και έχει καλέσει κόσμο στο νησί για να το επεξηγήσει. Η σύντροφός του, Σεμίραμις, πιστεύει στις ικανότητές του και προσπαθεί να τον ενθαρρύνει αλλά αυτός φοβάται πως του λείπει η ευφράδεια γι’ αυτό και προσλαμβάνει έναν ρήτορα για να μιλήσει στη θέση του. Όταν καταφθάνουν οι αόρατοι καλεσμένοι η αίθουσα γεμίζει από άδειες καρέκλες. Μέχρι και ο αυτοκράτορας αποφασίζει να τιμήσει με την αόρατη παρουσία του την εκδήλωση. Το τέλος του έργου είναι αναπάντεχο. Το έργο διηγείται το ασήμαντο της ύπαρξης, την ανάγκη για πραγματική επικοινωνία και την αγωνία του ανθρώπου να είναι σημαντικός, να μείνει στην Ιστορία. Τα πάντα όμως επιστρέφουν στο τίποτα, στη φάρσα της ζωής, στο ότι κάποτε δεν θα θυμόμαστε τίποτα απ’ όλα αυτά.
Η ανάγνωση αποσπασμάτων θα γίνει από το θεατρικό έργο «Η ΦΑΛΑΚΡΗ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑ – ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ – ΟΙ ΚΑΡΕΚΛΕΣ» του Ευγένιου Ιονέσκο, σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ, από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ (Έτος Έκδοσης 2007).
5€
Αναγνώσεις Θεατρικών Έργων Ελλήνων και Ξένων Συγγραφέων
με Διαδραστική Συμμετοχή σε Συζήτηση κάθε Τετάρτη 21.00
Διαδικτυακό Θέατρο | Αναλόγιο
Πατήστε εδώ για να Εγγραφείτε & να
Παρακολουθήσετε τo Σεμινάριο
Bohème ΣΤΕΚΙ ΝΕΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ
Ο Πολυχώρος “Πόλις” και το Καλλιτεχνικό Στέκι “Bohème” σας καλούν σε ένα νέο Θέατρο της Τετάρτης με διαδικτυακές αναγνώσεις θεατρικών έργων, συγγραφέων από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο, με θέμα τον εγκλεισμό.
Κάθε Τετάρτη θα γνωρίζουμε έναν διαφορετικό συγγραφέα μέσα από την ανάγνωση του έργου του και από μία συζήτηση για τη ζωή και το έργο του. Στο τέλος κάθε συνάντησης, θα υπάρχει κουβέντα με το κοινό. Την επόμενη ημέρα θα διατίθενται ασύγχρονα on demand στην πλατφόρμα του “Πόλις”.
Τις συναντήσεις θα συντονίζουν η θεατρολόγος Πέγκυ Ψαρρού και οι ηθοποιοί Γιάννης Βερβενιώτης, Χριστίνα Παπατριανταφύλλου και Αντιγόνη Σταυροπούλου, με διαφορετικούς καλεσμένους ηθοποιούς και συγγραφείς κάθε φορά, που θα συμμετέχουν στις συζητήσεις των έργων.
Οι βιντεοσκοπημένες συναντήσεις θα είναι διαθέσιμες προς όλους στην ιστοσελίδα μας.
Ένα στέκι για ανθρώπους που πιστεύουν σε μια ανέμελη ζωή γεμάτη τέχνη, δημιουργία και ελευθερία έκφρασης…
Συγγραφέας

Ευγένιος Ιονέσκο
Ο Ευγένιος Ιονέσκο γεννήθηκε στη Σλάτινα της Ρουμανίας το 1909 από Ρουμάνο πατέρα και Γαλλίδα μητέρα, και πέθανε στο Παρίσι το 1994. Το 1942 εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Γαλλία, όπου επρόκειτο να γνωρίσει την αναγνώριση ως θεατρικός συγγραφέας. Τα πρώτα του έργα “Η φαλακρή τραγουδίστρια” (1950),”Το μάθημα” (1951), “Οι καρέκλες” (1953), “Ο Αμεδαίος ή πώς να το ξεφορτωθείτε” (1954), “Ο Ιάκωβος ή η υποταγή” (1955) σηματοδοτούν την εμφάνιση του θεάτρου του παραλόγου. Απαλλαγμένα από όλα τα τεχνάσματα της ψυχολογίας και της θεατρικότητας, χαρακτηρίζονται προκλητικά, κριτικά, επαναστατικά. Οι θεατρικοί κώδικες καταστρατηγούνται, η αριστοτελική λογική ανατρέπεται, η επικοινωνιακή δύναμη της γλώσσας αμφισβητείται με αποτέλεσμα να επικρατεί ασάφεια και πολλαπλότητα ερμηνειών. Στα έργα αυτά αφθονούν τα λεκτικά παιχνίδια, ο ξέφρενος ρυθμός, ο πολλαπλασιασμός των αντικειμένων, το γκροτέσκο, τα οποία υποκρύπτουν τις αδυναμίες του ανθρώπου, τα βαθύτερα ένστικτά του, τις αγωνίες του. Μετά το 1958, τα έργα του Ιονέσκο κερδίζουν σε σαφήνεια και βάθος καθώς περιορίζεται η φαντασία και το ονειρικό στοιχείο. Αυτό που απασχολεί περισσότερο το συγγραφέα είναι η τραγικότητα της ανθρώπινης ύπαρξης. Οι παραλογισμοί και το γκροτέσκο παραχωρούν τη θέση τους σε έργα όπως “Ο βασιλιάς πεθαίνει” (1962), “Η δίψα και η πείνα” (1965), “Παιχνίδια σφαγής” (1970), όπου επικρατούν μεταφυσικοί προβληματισμοί και απαισιοδοξία. Παράλληλα, η πολιτική, με την ευρεία έννοια του όρου, παρέχει στον Ιονέσκο τη δυνατότητα να γράψει έργα όπως “Ρινόκερος” (1960), “Μακμπέτ” (1972) , “Μαξιμιλιέν Κόλμπ” (1980) με θέματα την αντίσταση στο φανατισμό, το καταστρεπτικό πάθος της εξουσίας αλλά και την αναγκαιότητα ελευθερίας σκέψης και δράσης ως υπέρτατα αγαθά.
Πληροφορίες για το μάθημα
Κατηγορίες:BOHEME
Μαθήματα Instructor

Διδάκτωρ Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.