

ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ | ΕΠΙΛΗΨΙΑ, ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ! | ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ | ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ON DEMAND
Επιληψία, Αγάπη μου! | Τίτλος Έργου
Κωνσταντίνος Καλλίμαχος | Συγγραφέας
Περίληψη
Ο μόνος λόγος…
«(…) Ζούμε την καθημερινότητά μας, ξεχνώντας τον Θάνατο. Διαμαρτυρόμαστε ενάντια στο Μνημόνιο, λησμονώντας το πιο σκληρό μνημόνιο που (κρυφά και μυστικά) ορίζει πότε και πώς θα φύγουμε από τη ζωή. Και κυρίως: ορίζει το ότι σίγουρα θα φύγουμε. Είναι το μόνο βέβαιο που ξέρουμε για το μέλλον μας. (…)» Νίκος Δήμου
Τα καλοκαίρια, πολύ αργά το απόγευμα, δίπλα από τη ρεματιά, η γειτονιά μας ξεφώνιζε από χαρά. Και ήτανε όλα τόσο, μα τόσο όμορφα! (Ήταν;) Αλλού τα κορίτσια παίζανε “μήλα”, εμείς κυνηγητό και κρυφτό και παντού το μόνο που άκουγες ήταν γέλια και πάλι γέλια (παντού;).
Τότε, δεν ξέρω γιατί, σαν και να περνούσανε πολλά “αεροθούμενα” στους ουρανούς, αφήνοντας γοργές άσπρες συνεφέννιες γραμμές, οπότε, έτρεχα σπίτι και έπαιρνα τα κιάλια που είχε κλέψει ο πατέρας από το στρατό, πασχίζοντας να δω μέσα από το φινιστρίνι κόσμο. Και μετά που νύχτωνε, συνέχιζα επί ώρες να κοιτάζω τ΄ αστέρια και το φεγγάρι!
Κι όμως δεν ήταν όλη αυτή η ευτυχία διάχυτη. Πέρα από τη ρεματιά, άλλα παιδιά, βελόνιζαν καπνά ολημερίς, τρώγανε βιαστικά και πέφτανε στο κρεβάτι σκοτωμένα, γιατί έπρεπε στις τρεις και στις τέσσερις τα χαράματα πάλι να σηκωθούνε.
Είχαμε όμως και κάποια άλλα παιδιά που κανείς δεν τα έβλεπε και κανείς δεν τα ήθελε κι ούτε τους μιλούσε: τον Πέτρο, το “μογγολάκι”, το Γιαννή με τα ανύπαρκτα πόδια και την Αλέκα που λιποθυμούσε κάθε τρεις και λίγο.
Υπάρχει ζωή και ζωή. Και τα πολλά τα χρόνια δεν σημαίνουν απαραίτητα και ζωή καλή. Κάποτε μοιάζουνε με παρατεταμένη αγωνία, που την ανέχεται κανείς, γιατί απλώς δεν τον αφήνουνε να αυτοκτονήσει ο φόβος και οι υποχρεώσεις.
Προσωπικά, ο μόνος λόγος για τον οποίο νομίζω πως επιθυμώ να ζω, είναι για να συναντώ καλές ψυχούλες και καρδούλες τρυφερές. Αφού δεν μπορούμε να νικήσουμε τον ανελέητο θάνατο, τουλάχιστον ας τον κοροϊδεύουμε αγαπώντας…
Η ανάγνωση αποσπασμάτων θα γίνει από το βιβλίο «ΕΠΙΛΗΨΙΑ, ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ!» του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΥ, από τις εκδόσεις ΠΑΡΓΑ (Έτος Έκδοσης 2011).
ΔΩΡΕΑΝ
Αναγνώσεις Θεατρικών Έργων Ελλήνων και Ξένων Συγγραφέων
με Διαδραστική Συμμετοχή σε Συζήτηση κάθε Δευτέρα 21.00
Bohème ΣΤΕΚΙ ΝΕΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ
Ο Πολυχώρος “Πόλις” και το Καλλιτεχνικό Στέκι “Bohème” σας καλούν σε ένα νέο Θέατρο της Δευτέρας με διαδικτυακές αναγνώσεις θεατρικών έργων και όχι μόνο, συγγραφέων από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.
Κάθε Δευτέρα γνωρίζουμε έναν διαφορετικό συγγραφέα μέσα από την ανάγνωση του έργου του και από μία συζήτηση για τη ζωή και το έργο του. Στο τέλος κάθε συνάντησης, υπάρχει συζήτηση με το κοινό. Την επόμενη ημέρα διατίθενται ασύγχρονα on demand στην πλατφόρμα του “Πόλις”.
Τις συναντήσεις συντονίζουν οι ηθοποιοί και συγγραφείς Γιάννης Βερβενιώτης και Αντιγόνη Σταυροπούλου, παρέα με την ηθοποιό Χριστίνα Παπατριανταφύλλου και διαφορετικούς καλεσμένους ηθοποιούς και συγγραφείς κάθε φορά, που συμμετέχουν στις αναγνώσεις και στις συζητήσεις των έργων.
Οι βιντεοσκοπημένες συναντήσεις είναι διαθέσιμες προς όλους στην ιστοσελίδα μας.
Ένα στέκι για ανθρώπους που πιστεύουν σε μια ανέμελη ζωή γεμάτη τέχνη, δημιουργία και ελευθερία έκφρασης…
Συγγραφέας

Κωνσταντίνος Καλλίμαχος
Ο Κωνσταντίνος Καλλίμαχος είναι αριστούχος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και Διδάκτορας Νεοελληνικών Σπουδών. Διδάσκει Νέα Ελληνική Λογοτεχνία και Νεότερη Ιστορία σε ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της δευτεροβάθμιας και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο. Παράλληλα, βρίσκεται συστηματικά στο πλευρό των ατόμων με επιληψία αγωνιζόμενος ενάντια στο στίγμα και τον κοινωνικό αποκλεισμό που υφίστανται οι συμπολίτες του ασθενείς με επιληψία ή και τα άρρωστα παιδιά τους. Τα βιβλία του στην Κύπρο εκδίδονται, κατά την τελευταία δεκαετία, από τις καταξιωμένες ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΡΓΑ και είναι κυρίως πρωτότυπα σχολικά βοηθήματα μεγάλης αποδοχής για το Λύκειο και το Πανεπιστήμιο. Οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΡΓΑ, από το Φεβρουάριο του 2011, κυκλοφορούν αφιλοκερδώς το έντυπο βιβλίο του Κωνσταντίνου Καλλίμαχου ΕΠΙΛΗΨΙΑ, ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ. Ο Κωνσταντίνος Καλλίμαχος και η Αντιγόνη Καλλιμάχου έχουν μία κόρη, τη Μαρία-Φωτεινή, η οποία πάσχει από μία εξαιρετικά σπάνιας μορφής βαριά και φαρμακοανθεκτική επιληψία (Σύνδρομο Ντραβέ). Η Αντιγόνη (Βοηθός Διευθύντρια Δημοτικής) και ο Κωνσταντίνος (καθηγητής – συγγραφέας) είναι δραστήρια μέλη του Κυπριακού Συνδέσμου Στήριξης Ατόμων με Επιληψία και φιλοδοξούν με το ΕΠΙΛΗΨΙΑ, ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ να συνδράμουν ηθικά τους πάσχοντες από επιληψία ασθενείς σε Κύπρο και Ελλάδα, μιλώντας ανοιχτά και επώνυμα στην κυπριακή και την ελληνική κοινωνία αντιστοίχως, για την επώδυνη επιληψία του παιδιού τους, όπως την βιώνουν και την μάχονται. Γι΄ αυτό είναι και πρόθυμοι να επικοινωνήσουν με κάθε ενδιαφερόμενο.
e-mail επικοινωνίας
paragrafos@cytanet.com.cy, kallimachos@cytanet.com.cy
Πληροφορίες για το μάθημα
Κατηγορίες:BOHEME
Μαθήματα Instructor

Διδάκτωρ Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.